Girne, Kuzey Kıbrıs
Sonbaharla birlikte bitkilerinizin toprağını, ruhunuzun enerjisini tazeleyin!

Sonbaharla birlikte bitkilerinizin toprağını, ruhunuzun enerjisini tazeleyin!

Sonbaharla birlikte bitkilerinizin toprağını, ruhunuzun enerjisini tazeleyin!

Sonbaharın etkilerini hissetmeye başladığımız bu dönemde yeşilin tonları kendini yavaş yavaş turuncuya bırakırken hem doğa hem de gündelik hayatımız değişime uğruyor, kuşkusuz bu durumdan ev bitkilerimiz de etkileniyor.

Bizler gibi değişen tüm bu koşullara adapte olmaya çalışan yeşil dostlarımızın tazelenmesine yardımcı olmanın ilk ve en önemli adımı onları tanımaktır. 

Hangi bitki nasıl bir toprak sever, ne kadar gün ışığı ve su ister bunları bilmek önemli.

Saksı değişimi ve toprağın havalandırılması

İkinci adım olarak saksısı hala bitkiniz için uygun büyüklükte mi bunu kontrol edebilirsiniz. 

Bitkiniz büyüdükçe toprağın büyük bir kısmı kökler tarafından sarılır, saksı yetersiz gelmeye başlar ve bu nedenle bitki ihtiyaç duyduğu besin değerlerini topraktan sağlayamaz.

Hangi bitki saksısında kalacak, hangisi daha büyük bir saksıya ihtiyaç duyuyor kontrol edip gereken malzemeleri tedarik ettikten sonra artık toprakları havalandırmaya geçebilirsiniz.

Sıcak yaz günlerinde normalden daha fazla suya ihtiyaç duyan bitkilerin toprağı sık sulama nedeniyle çökerek sıkılaşır ve bitkiniz artık rahat nefes alamaz hale gelir. Bu durum sonbahar aylarına girdiğimiz şu dönemlerde bitkilerinizin gelişimi açısından oldukça sakıncalıdır.

Bu yüzden bitkilerinizin toprağını ve saksısını temizleyip köklerini havalandırmak kış aylarını daha sağlıklı geçirmelerine yardımcı olur. Saksı değişikliği sırasında köklerin kurumuş kısımlarını da budayarak büyümesini ve gelişimini hızlandırabilirsiniz.

Kuru dallardan ve yapraklardan kurtulun

Kurumuş, kırılmış ve ezilmiş yapraklar bitki için oldukça ağır yüklerdir. Bitki topraktan aldığı değerli besinleri sadece bu hasarlı yaprakları onarabilmek için kullanır ve bu durum bitkinin genel sağlığını olumsuz etkiler. Bu gibi durumlarda budama işlemi uygulamak oldukça önemlidir. 

Düzenli olarak bitkinin ihtiyaç duyduğu zamanlarda yapılması gereken bir işlem olan budama, bitkinizin sağlıklı yeni filizler vermesini, daha canlı ve parlak yapraklara sahip olmasını sağlar.

Gübreden Ayırma

Bitkilerin büyümesi dinlenme dönemine girmeye hazırlandıkları için sonbahar ve kış aylarında önemli ölçüde yavaşlar, bu nedenle büyüme mevsiminin başlangıcı olan bir sonraki bahara kadar gübre kullanmayı bırakabilirsiniz. 

Ev bitkilerinize kış boyunca ayakta kalabilmeleri için gerekli olan ışık ve suyu vermeniz yeterli olacaktır.

Doğanın o eşsiz huzurunu yaşam alanlarımıza taşıyan, ruhumuzu besleyen yeşil dostlarımız da mevsim geçişlerinde en az bizim kadar bakıma ihtiyaç duyuyor.

Bitkilerinizin sağlığı için önemli olan bu önerileri siz de bir an önce deneyin ve onlardaki harika değişimin tadını çıkarın!

 

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *