Girne, Kuzey Kıbrıs
Mikro Yeşillikler: Küçük Boyutta Büyük Sağlık Faydaları

Mikro Yeşillikler: Küçük Boyutta Büyük Sağlık Faydaları

Baharın gelmesiyle birlikte, doğanın uyanışına ve yenilenmeye şahit olduğumuz bu süreçte, bahçe ve balkonlarınızda yeni tohumlar filizlendirmeye hazırlanıyorsanız size hem düşük maliyetli hem de sağlıklı bir önerimiz var: Mikro yeşillikler!

Son zamanlarda sağlıklı beslenme trendlerinin gözdesi haline gelen süper gıda türlerinden biri de mikro yeşilliklerdir. Bu küçük boyutlu bitkiler tam olgunlaşmadan önce hasat edildiği için normal yeşilliklere göre daha fazla vitamin, mineral ve antioksidan içerirler. Ayrıca evde veya bahçede filizlendirilmeleri kolay ve düşük maliyetlidir. Özyalçın Blog’un bu sayısında; mikro yeşillikler nedir, nasıl filizlendirilir, hangi tohum çeşitleri uygundur ve sağlığa faydaları nelerdir konularına detaylı bir şekilde değineceğiz.

Mikro Yeşillikler Nedir?

Mikro yeşillikler, genellikle sebzelerin filizlenmiş halleri olarak tanımlanır. Bu bitkiler tam olgunlaşmadan önce tohumlarından hemen sonra hasat edilirler. Bu nedenle, mikro yeşilliklerin yaprakları, sapları ve kökleri birkaç santimetre boyutundadır. Bu küçük boyutlu bitkiler normal yeşilliklere göre daha yoğun bir besin içeriğine sahiptirler. İçerdikleri besinler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirirler ve hastalıklara karşı koruma sağlarlar.

Mikro Yeşillikler Nasıl Yetiştirilir?

Ekim işlemine geçmeden önce yetiştirmek istediğiniz mikro yeşillik tohumlarını bir gece suda bekletin. Dilediğiniz bir saksıya beklettiğiniz ıslak tohumları birbirine yakın sık bir şekilde yerleştirin, ardından üzerlerini yaklaşık 1-2 cm toprakla örtün. Saksının üstünü bir kapak veya streç film yardımıyla kapatarak tohumların nemli kalmasını sağlayın. 3-4 gün filizlenmesini bekledikten sonra, saksının üzerini açarak yaprakların fotosentez yapmalarını ve klorofillerinin artarak yeşillenmesini sağlayın. Günlük olarak kontrol edin ve büyüyüp yeşillenirken günde bir kez sulayın. Mikro yeşillikler ortalama 6 – 7 içerisinde yenmeye hazır hale gelecektir. Bir hafta boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz. Tüketmek istediğinizde makas ya da keskin bir bıçakla saplarından kesebilirsiniz.

Mikro Yeşillikler ve Filizlerin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Filizler suda çimlenir mikro yeşillikler ise toprakta sulanır ve çimlenir. Filizlerin sapları ve tohumları yenilirken mikro yeşilliklerin yaprak ve sapları yenilir ve filizler mikro yeşilliklerden çok daha erken hasat edilirler.

Mikro Yeşillikler Normal Tohumlar Kullanılarak Yetiştirilir mi?

Normal tohumlardan da mikro yeşillikler üretebilirsiniz sadece bilmeniz gereken, bazı türlerin diğer türlere oranla daha kolay geliştiği ve patlıcan, domates, biber gibi türlerin ise mikro yeşillik olarak tüketilmesinin toksik etki yaratabileceğidir.

Tüm normal tohumlar mikro yeşillik olarak hasat edilebilicek bitkiler üretmezler. Tohumların çoğu zaman mikro yeşillik olarak özel satılması, hızlı hasat edilebildikleri ve kısa sürede büyümek üzere test edildiğini gösterirken bazende normal tohumlardan tek farkı önerilen yetiştirme talimatları ve paketteki tohum sayısı da olabilir.

Yetiştirebileceğiniz Mikro Yeşillik Türleri Nelerdir?

Mikro yeşilliklerin filizlenmesi için birçok tohum çeşidi kullanılabilir. En popüler tohumlar arasında brokoli, ıspanak, lahana, hardal ve kırmızı şalgam yer alır. Bu bitkilerin tohumları genellikle online veya yerel bahçe merkezlerinde bulunabilir. Bu tohumlar, mikro yeşilliklerin en yoğun besin değerlerine sahip olduğu zaman hasat edildiğinde oldukça lezzetli olur.

Mikro Yeşilliklerin Sağlık Açısından Faydaları

Mikro yeşillikler, olgun yeşillikler ile genelde benzer ya da daha yüksek miktarda besin değerine sahiptir. Tarım ürünlerinin sofranıza gelene kadar geçen sürede çok fazla oksidasyona maruz kalmasından dolayı besinsel değerleri azalıyor. Birçok araştırma, mikro yeşilliklerin kesildiği anda tüketilme özelliğinden dolayı, besin değeri tam büyümüş halinden 5 ila 50 kat daha fazla olduğunu göstermektedir.

Antioksidanlar bakımından zengin oldukları için yaşlanma etkilerini azaltır ve hücrelerin zarar görmesini önlerler. Ayrıca, yüksek lif içeriği, sindirim sağlığını iyileştirir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Mikro yeşillikler, yüksek vitamin ve mineral içeriği sayesinde kemik sağlığına da yardımcı olurlar.

Taze bir kaynak elde etmek için harika bir yol olan mikro yeşillikler, en yaygın şekilde salatalarda ve sandviçlerde yaprak olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, smoothie’ler ve çorbalar da dahil olmak üzere pek çok yemeğe ekleyerek, besin değerlerini artırabilirsiniz. 

Siz de satın almaktansa, faydası boyutundan daha fazla olan bu mikro yeşillikleri birçok farklı tohum çeşidi kullanarak, evinizin rahatlığında filizlendirebilirsiniz. Hem evinizde yetiştirdiğiniz bir ürünü tüketmenin mutluluğunu yaşayabilir, hem de yüksek besin değerleri sayesinde sağlıklı bir yaşam tarzına kolayca uyum sağlayabilirsiniz.

Related Posts
Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *